Açılış töreninde Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra; Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da yer aldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, başta Hakkari olmak üzere, bu bölgeyi küresel ticarete açacak, refah ve zenginliğe ulaşmasını sağlayacak, çok önemli bir adım attıklarına vurgu yaparken, özellikle bu kritik dönemde, böyle bir yatırımın hayata geçmiş olmasının büyük anlam içerdiğini söyledi.
15 Temmuz gecesi FETÖ kaynaklı, hain ve cani bir darbe girişimi yaşandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “PKK ve DEAŞ terör örgütlerinin, alçakça saldırıları oldu. Tüm terör grupları, farklı sapkın inançlarda.Ama bir ortak paydaları var. Türkiye içine kapansın, yerinde dursun. Hep böyle olumsuz işlerle zihni meşgul olsun. Korku ve endişeye hapsolsunlar istiyorlar. Ama şunu unutuyorlar. Devletimiz ve milletimiz, geçmişte bu tip, pek çok badireyi atlattı. Yine buradan, bu bölgedeki halka, en büyük zararı veren o katillere sesleniyorum. Sizlerin ağababaları, 8 asır önce haçlı seferlerini düzenlediler. 9 defa denediler, yenildiler. Yaklaşık 100 sene evvel de dedelerimiz buna fırsat vermediler. Önce Çanakkale’de, sonra istiklal harbinde, hepsini denize döktüler. Bugün de biz, Allah’ın izniyle, buna müsaade etmeyiz, etmeyeceğiz. Aklınızı başınıza alın. Boşuna heves etmeyin. Ülkemizi, milletimizi bölemeyeceksiniz. 80 milyonu birbirine düşüremeyecek, kardeşi kardeşe kırdıramayacaksınız. 80 milyon kardeştir, Türkiye hepimizindir” diye konuştu.
Ticaret olursa, para ve zenginlik olur
İş dünyası olarak, terör örgütlerinin oyuna gelmeyeceklerini ifade eden TOBB Başkanı, ülke ve millet için, üretime ve yatırıma devam edeceklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Ekonominin temel kuralı şu: bir yerde ticaret varsa para vardır. Para varsa zenginlik vardır. Bizim hayalimiz, küresel ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirmektir. Esendere ile bu hayali gerçeğe çevirmeye 1 adım daha yaklaşmış olacağız. Burası Anadolu’nun İran’a ve Orta Asya’ya açılan kapısı olacak. Hakkâri zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. İran da zenginleşecek. Yani hep birlikte kazanacağız. İşte TOBB olarak hep bu vizyonla hareket ettik. İhracatımızın yaklaşık yüzde 40’ını karayoluyla gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllardır sınır kapılarımızı ihmal etmiştik. İhracat yapan müteşebbisimizin kamyonları, kilometrelerce kuyruk oluşturuyordu. Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla, dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık. Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik. Tersine daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde devletin vergi gelirleri katlanarak arttı. Bugüne kadar 10 sınır kapısını, en ileri teknolojilerle tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık. Modernize ettiğimiz kapılarda bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş hacmi 4 katına çıktı. Ticaretin kolaylaşması, daha fazla vakit, daha fazla nakit demek. Bu yeni kapılar sayesinde Türkiye, Lojistikte sınıf atladı. Dünya Bankası Lojistik Endeksi’nde 2010’da 39. sıradan 2017’de 34. sıraya yükseldi. Ve bütün bunlar, devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı. Oda-Borsa camiası olarak tam 725 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Yani devleti 725 milyon lira harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devlete 372 milyon lira vergi ödedik. Demek ki Oda-Borsa camiası olarak, devletimize toplam 1 milyar liradan fazla para kazandık. Ama sadece devlet değil, özel sektörümüz, üyelerimiz de kazandı.”
Özel sektöre yıllık 410 milyon lira kazanç
Bakanlığın yaptığı bir çalışmadan da söz eden Hisarcıklıoğlu, buna göre, modernizasyon sonucu, mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldığı için, özel sektörün, navlun masrafından yıllık 410 milyon lira tasarruf ettiğini açıkladı. Hisarcıklıoğlu, bir başka ifadeyle her sene, sanayici, tüccar ve müteşebbisinin 410 milyon lira daha fazla kazanmasını sağladıklarını söyledi. Kamu ve özel sektör ortaklığıyla hayata geçirilen bu uygulamanın, dünyada da büyük beğeni topladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Birleşmiş Milletler tarafından ilk defa, Türkiye’nin bir projesi, dünya çapında en iyi örnek olarak seçildi ve gösterildi. Bütün dünyaya ‘eğer sınır geçişlerinizi hızlı hale getirecekseniz, güvenli hale getirecekseniz, Türkiye’nin yaptığı gibi yapın’ dediler. Şimdi, çevre coğrafyadaki komşu ülkelere de bu modelimizi ihraç etmek için çalışıyoruz” dedi.
Oda ve borsalar işte bunu yapar
Tüm bunları Oda ve Borsa başkanlarının biraraya gelerek yaptığını vurgulayan M. Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Oda-Borsa ne iş yapar diyorlar. İşte Oda-Borsa Türkiye’nin geleceğine böyle yatırım yapar. Devletine kazandırır, üyesine kazandırır. Bu başarının mimarları olan tüm olan Oda-Borsa Başkanlarıma teşekkür ediyorum. Esendere için de 75 milyon lira yatırım harcaması yaptık.
Eski haliyle kapı 28 bin metrekareydi. Biz 2 katına çıkardık. Yeni Esendere Gümrük Kapısı, toplam 50 bin metrekare alan üzerinde kurulu. Global ticarete uygun şekilde tasarlanan bu yeni kapıda, en son teknoloji x-ray, kamera ve geçiş sistemleri bulunuyor. İnşallah Esendereyle beraber, Hakkâri yeniden ihtişam kazanacak. Şu an İran ile karşılıklı ticaret hacmimiz 10 milyar dolar civarında.
Hedefimiz, bunun 30 milyar dolara çıkarmak. Yine burası, Uzak Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Tarihi İpek Yolu’nun da kilit noktası olacak. İpek yolunun canlandırılması, bu bölgenin ticaretine ve kalkınmasına büyük katkı sağlayacak.”
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım ise törende yaptığı konuşmada TOBB’a katkıları için teşekkür etti. Bu bölgelerde yakın geçmişte büyük acılar yaşandığını belirten Başbakan Yıldırım, “Hendekler kazıldı. İnsanlar evlerinden barklarından oldu. Masum insanlar katledildi. Şehitlerimiz, gazilerimiz oldu. Şimdi her yerde çok şükür ay yıldızlı bayrağımız dalgalanıyor. Amacımız, bundan böyle devletimizle vatandaşımız arasına alçakların hainlerin girmemesi. FETÖ ve PKK esasında bir gödenin iki kolu gibi. Bunlar aynı kaynaktan besleniyor, aynı yerden akıl alıyor” dedi.Gümrük kapılarının bir ülkenin aynası olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım şunları söyledi: “Gümrük kapılar, ülkenin kalkınması nerede olduğu hakkında fikir verir. Aldığmıız kararla gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle yapılması için bir adım attık. TOBB’un altındaki bir işletme olan GTİ marifetiyle bunu başardık. Aslında TOBB bir kamu hizmeti yapıyor. Karlıdır karsızdır meselesini bir kenara bırakmış, sorumluluk alarak bu işleri yapıyor. Biz birlikte çalışıyoruz. Hedefimiz amacımız Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak. Atatürk’ün vasiyeti bu. 14 yıldır ülkenin her yanına hizmet yapıyoruz. Hiçbir yeri birbirinden ayırmadık. Türkiye Cumhuriyeti her köşesinde duruma hakimdir ve her türlü güvenlik sağlanmıştır. İş adamlarımız onun için 23 ili kapsayan cazibe merkezlerine eğilsinler. 80 milyonun üzerinde 3 binden fazla müracaat ve 400 binin üzerinde istihdam taahhüdü var. Bu Türkiye’nin doğusu ve batısının aynı zamanda kalkınması demektir. İş demektir, aş demektir. TESK ve TOBB üyeleri bu konuda gereken sorumluluğu alacaktır. Bu anlamda ciddi teşvikler var. Babayiğitler lazım. Onlar da burada.”
“Çözüm mözüm yok. Asla bir daha o günlere dönülmeyecek. Çözüm bu alçak örgütlerin defolup gitmesidir. Milletin geleceğini karartmaya asla bunların gücü yetmeyecek” diyen Yıldırım içerdeki sorunların kaynağının biraz da dışarda olduğunu vurguladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de konuşmasında sınır ticaretinin önemine işaret etti. Sınır ticaretinin ilin ihracatında hayati bir yeri bulunduğuna dikkat çeken Tüfenkci, “Sınır ticaretinin yanında Esendere Gümrüğünden giriş çıkış yapan araçların yöre ekonomisine kazanç getirdiğini unutmamak lazım. Yıllık 80-90 bin araç, 400 binin üzerinde yolcunun giriş çıkış yaptığı görülmektedir.Bu kapı bölgedeki ticareti geliştirecek. Bu kapının yapılması yap-işlet devret modeliyle gerçekleşmesi ve TOBB’un ciddi katkılarıyla yapılmış olması ayrıca önem arz etmektedir. GTİ’ye de zor şartlarda inşaatı zamanında gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Doğu’ya açılan kapıları daha da iyileştirerek ticaretin gelişmesine imkan sağlayacaklarını bildiren Bakan Tüfenkci, “İş dünyası bizden hep yapısal reform istiyordu. 16 Nisan’daki Anayasa değişikliği en büyük referandum. Bu değişiklikle çok büyük sıçrama yapacak” dedi.
Bakan Bülent Tüfenkci, 23 ilin cazibe merkezi ilan edilmesinden sonra Doğu’daki gümrük kapılarının öneminin daha da arttığını belirterek, bu kapıların dış ticareti hızlandıracak şekilde en modern sistemlerle dizayn edildiğini sözlerine ekledi.
Bir yanıt yazın