Siyez buğdayı, 2n=14 kromozom sayısıyla genetik olarak en basit buğday çeşididir. Dünyadaki buğdayların atası olarak bilinir. Nuh Aleyhisselam zamanından beri dünya üzerinde vardır. Yaklaşık 10 bin yıl önce yetiştirilmeye başlanmış olan Siyez buğdayının yetiştirilme yerleri Türkiye’nin dağlık bölgeleridir. Özellikle Kastamonu bölgesinde yetişmektedir.
Siyez Bulgurunun Faydaları
- Siyez bulguru kilo aldırmaz. Kolesterol içermez. Karbonhidrat değeri oldukça düşük, Protein değeri çok yüksektir.
- Lifli yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır.
- Yüksek antioksidan içeriğe sahiptir. Hücre yapısını korur ve yaşlanmayı geciktirir. Bozulmaz ve küf yapmaz.
- Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda siyez bulgurudur.
- Emzikli anneler için çok faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Folik asit miktarı çok fazladır.
Siyez bulgurunun özelliklerinden faydalanmak için, kırık olmayan, kabuğu soyulmamış olması gerekiyor.
Bir yanıt yazın